Duik even mee in de historiek van onze voetbalclub

1927
Het begin

Stichting van een voetbalclub met de kleuren wit-zwart en spelend op een terrein tegenover de villa “Malecote”. Men sluit eerst aan bij de “Vlaamse Voetbalbond” en later bij de “K.B.V.B.”. Hier liggen de roots van onze huidige club.

1936
Ontbinding

De club wordt ontbonden wegens financiële problemen.

1940
De oorlog

Er wordt opnieuw gestart, maar in de moeilijke oorlogsjaren kan er niet continu gespeeld worden. Het terrein verandert ook enkele malen van locatie.

1946
Oprichting

Oprichting en aansluiting bij de “K.B.V.B."(stamnummer 4392) van de huidige club met als eerste voorzitter Edgard Willems. De nieuwe kleuren zijn geel-zwart. Het terrein is nu gelegen naast de hofstede van de familie Verstraete. Amper twee jaar later speelt men op een terrein naast de toenmalige jongensschool. Enkele jaren later wordt de voorzitter opgevolgd door Adolf Standaert, die met logistieke en andere steun nieuwe impulsen geeft aan de club. Het terrein bevindt zich nu op de eigendom van de familie Moortgat aan de straatkant vóór het huidige terrein. Dit is het begin van de “gouden jaren” van de club.

1952
Promotie

Excelsior doet zijn naam eer aan en promoveert als tweede gerangschikte naar tweede provinciale waar het jarenlang één van de toonaangevende ploegen zal blijven.

1958
Overlijden

Na het overlijden van de voorzitter en steunpilaar Adolf Standaert ziet de toekomst er voor Excelsior plots minder rooskleurig uit.

1969
Degradatie

Degradatie naar derde provinciale.

1973
Degradatie

Degradatie naar vierde provinciale.

1974
Promotie

Excelsior promoveert als tweede in de rangschikking opnieuw naar derde provinciale.

1975
Opnieuw promotie

Excelsior speelt kampioen en stoot zo in één ruk door naar tweede provinciale om het volgende seizoen als derde te eindigen (de beste prestatie ooit!). Daarna gaat het echter opnieuw bergaf.

1978
Degradatie

Degradatie naar derde provinciale.

1981
Degradatie

Degradatie naar vierde provinciale.

1986
Verhuis

De club slaagt erin om met de hulp van spelers en vrijwilligers gedurende de korte tijdspanne van het tussenseizoen de nieuwe infrastructuur gebruiksklaar te maken. Het verhuist van de straatkant naar het huidig gelegen terrein.

1996
50 jaar

De club viert zijn vijftigjarig bestaan en krijgt de titel “Koninklijke”. (© Uit de brochure “50 Jaar K.F.C. Excelsior Balgerhoeke” die in 1996 verscheen ter gelegenheid van ons vijftigjarig bestaan en onze erkenning als koninklijke vereniging).

2008
Subsidies

Dankzij subsidies van de Stad Eeklo kunnen we een compleet nieuwe sanitaire blok (kleedkamers en toiletten) bouwen in het tussenseizoen, met dank aan al onze medewerkers!

2012
Nieuwe voorzitter

In december neemt bestuurslid Jan De Vylder het voorzitterschap op zich voor onbepaalde termijn. Oswald De Munter wordt benoemd als erevoorzitter.

2016
Promotie

Na 25 jaar ononderbroken in 4e ‘promoveert’ onze eerste ploeg half mei toch naar derde provinciale ondanks de verloren eindrondewedstrijd tegen Akkers Middelburg (na strafschoppen) door fusies van andere provinciale ploegen en/of forfaits van clubs.

2017
Degradatie

Jammer genoeg konden we het sportief niet waarmaken om langer dan 1 seizoen in 3e provinciale te vertoeven. De ambitie blijft evenwel om terug naar deze reeks te gaan.

2018
Eindronde

Ondanks een minder goede competitiestart zet geel-zwart na Nieuwjaar een mooie reeks neer waardoor we 5e eindigen en mogen deelnemen aan de eindronde. Jammer genoeg eindigt het bij de 1e match in Horebeke (2-1) en blijven we in 4e provinciale

2019
Overlijdens

Een matig seizoen ondanks een goede hoop bij de start. Het seizoen werd ook overschaduwd door het overlijden van 2 van onze ‘oude’ bestuursleden, nl Edgard De Jaeger en ex-voorzitter Oswald de Munter.

2020
Corona

Nog volop in strijd voor een plaats in de top-5 en dus eindronde wordt de competitie abrupt stilgelegd half maart en niet meer hervat door het Corona-virus.

De Stad Eeklo koopt het terrein over van de familie Moortgat, waardoor de club weer zekerheid krijgt over het behoud van het complex.

2021
75 jaar

Onze club bestaat 75 jaar. Jammer genoeg door de Corona-perikelen kan er geen gepaste viering gebeuren. In dat jaar moeten we ook afscheid nemen van Leon Calsijn, één van onze 'monumenten', op 85-jarige leeftijd.

2023
Overlijden

Opnieuw moeten we een oud-bestuurslid afgeven. Op 81-jarige leeftijd overlijdt Lionel Mercy.

March 30
Sub Label
mei 2024 : Promotie 3e Provinciale
mei 2024 : Promotie 3e Provinciale

Na een 4e plaats in de reguliere competitie en 2 gewonnen eindrondematchen promoveren we nog eens naar 3e Provinciale